neopreen pak

Canyoning uitrusting
Canyoning doe je om allerlei redenen niet alleen. De benodigdheden zijn daardoor uit te splitsen in een persoonlijke en een groepsuitrusting. Persoonlijk zijn een neopreenpak, helm, gordel, lifelines, adfdaler (acht), tas en ton. Tot de groepsuitrusting behoren touw, slinges, stijgklemmen (bijv. shunt & ti-bloc), spits en plaquette's, EHBO en de waterdichte ton.

Verwante pagina's:
knopen
safecanyoning
Printen
Alle pagina's kun je uitprinten met één druk op de knop.
Mail redactie
 

 

  

Persoonlijke uitrusting
Check voor vertrek altijd de staat van je persoonlijke materiaal.

Neopreenpak
Het pak moet een tweevoudige bescherming bieden: zowel thermisch als mechanisch. Het moet goed beschermen tegen kou en onderkoeling, maar kan ook menig schaafwond en blauwe plek voorkomen. Afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en de omstandigheden zijn pakken van 4 tot 8 mm dik geschikt. De meeste bewegingsvrijheid biedt een long-john in combinatie met een jasje. Pakken uit één stuk scheuren snellen uit. Neopreenschoenen van het kayakken zijn niet geschikt, deze bieden niet genoeg grip. Wel zijn er goede canyoning schoenen van o.a. five ten op de markt. De meeste mensen zullen neopreen sokken  combineren met schoenen die wel genoeg grip hebben. Je voeten brnegen van al je lichaamsdelen de meeste tijd in het water door dus sokken zijn eigenlijk een must.

Helm
De helm is absoluut noodzakelijk en bewijst zijn diensten bij val en glibberpartijen en bij steenslag. De helm moet goedgekeurd zijn voor klimmen en bij voorkeur voorzien zijn van gaten. Bij een sprong in het diepe kan het water door die gaten de helm verlaten. In 'wildwater-canyons' is het aan te bevelen een kanohelm te dragen die het hoofd beter omsluit (ook de oren en tot dichter boven de ogen) omdat je door de kracht van het water tegen de rotsen kunt slaan. 


Gordel
De gordel is een onmisbaar onderdeel van de uitrusting waar veel andere materialen aan bevestigd worden. Er zijn speciale canyoninggordels op de markt die een hoog stalen inbindpunt hebben en op het zitvlak voorzien zijn van een 'glij-luier'. Dit laatste beschermd de banden van de gordel en het neopreenpak plaatselijk tegen doorslijten en uitscheuren. 
Voor klimgordels met een hoog inbindpunt  zijn ook losse glijluiers verkrijgbaar, maar een gordel uit één stuk verdient toch duidelijk de voorkeur.
Kies wel een gordel met zowel links als rechts materiaallussen, hiermee hou je je lifelines uit elkaar en kun je de plaats waar je de touwzak inhangt laten afhangen van de omstandigheden.
lifelines Lifelines
Een standaard 'double longue' zoals de petzl energica of een dynamisch touw van 9 mm voorzien van karabiners aan beide uiteinde en een schroefkarabiner of maillon rapide (breeksterkte min 24kn) van het delta of halfronde type in het midden. De levenslijnen moeten niet even lang zijn. De kortste mag ongeveer tot het voorhoofd komen, de langste moet men met gestrekte armen nog eenvoudig uit kunnen klikken. Welke je gebruikt hangt af van de situatie. De lijnen moeten onafhankelijk van elkaar in te zetten zijn De levenslijn is noodzakelijk bovenaan abseils, bij riskante horizontale verplaatsingen, in rappels-guidés en kan fungeren als inbindpunt voor een eerste man. 
Petzl acht Abseilacht
Als afdaler voldoet de abseilacht het beste. Er kan met enkel of dubbel touw mee afgedaald worden en je kunt zowel dynamisch als klassiek inbinden. Er is een breed gamma van abseilachten beschikbaar. Een kleine abseilacht heeft als nadeel dat bij dubbeltouw veel wrijving ontstaat. Verder bestaan er speciale canyoningachten met haakjes links en rechts die de vorming van een ankersteek moeten voorkomen. Ook de vierkante abseilacht van Petz (zie afbeelding) presteert op dit vlak beter dan de gewone abseilacht. Tot slot zijn er ook nog abseilachten met een derde gat in het midden. Door dit gat te gebruiken voor de karabiner of door hier een extra karabiner doorheen te leggen, sluit je uit dat er een ankersteek rond de acht ontstaat. Een ankersteek is een reëel risico bij canyoning, waardoor een speciale touwvoering (touw aan de bovenzijde of door de karabiner) noodzakelijk is!
Karabiners
HMS-Karabiners zijn standaardmateriaal. Bij eventueel verliezen van de abseilacht bieden ze uitkomst en ieder relais is er mee op te bouwen. Het lijdt geen twijfel mogelijk dat de karabiner afgesloten moet kunnen worden. Schroefkarabiners zijn relatief weinig schadegevoelig, gebruik ze zo min mogelijk door elkaar met twistlocks. Van alle Petzl-karabiners is het tegenwoordig duidelijk zichtbaar als ze niet zijn dicht gedraaid. Voor iemand die equipeerd, is zeven stuks het minimum. Gebruik bij voorkeur karabiners met dezelfde vorm, dit i.v.b.m. de mogelijkheid een hartknoop te leggen.
Materiaalzak De Tas
Hierin kun je eenvoudig materiaal meenemen. Hieraan moet een touwzak voldoen:
- voldoende gaten om snel water te lozen
- materiaallus om reddingsmateriaal of het uiteinde van een touw aan vast te maken.
- een opening die groot genoeg is om snel touw te stuffen.
Draag een zak zonder gaten altijd met de opening naar onder. Extra veilige modellen hebben een emergency-exit (kliksysteem) van de schouderbanden, maar het is zeer de vraag of je deze onder water vindt en loskrijgt.
Ton Waterdichte ton
De ton is noodzakelijk voor het vervoeren van de ehbo, choca, overige caloriën en belangrijke zaken. Kies een kleine ton die in een materiaaltas past. 
Groepsuitrusting
Controleer vooraf de groepsuitrusting en verdeel deze over de equipeurs (de personen die de touwen uithangen). Het is belangrijk dat iedereen weet wat hij of zij bij zich heeft.
canyon touw Touw
Rondom de touwkeuze is nogal wat te doen. Tot voor kort werd statisch polypropyleen aangeraden, omdat dit als voordeel had dat het dreef. De Fransen raden dit alweer af, omdat men het touw niet in een waterbekken blijft liggen. De nieuwste touwen zijn van polyamide, semi-statisch en wat zwaarder, maar kunnen beter tegen schuren. De dikte moet 9 tot 11 mm zijn. Touwen dunner dan 9,8 mm worden beoordeeld als half touw en moeten officieel dubbel gebruikt worden. Een enkel touw is okay tot 30 meter, in langere abseils wordt altijd dubbel touw aanbevolen. Je moet dan bij calamiteiten wel snel een touwverlenging kunnen maken met een extra touw. 
De lengte van het touw moet minimaal twee maal de lengte van de langste abseil zijn.
shunt Shunt
De shunt is een mechanische touw-blokkeerder van Petzl die altijd aan de gordel moet zitten van de leider/degene die bovenaan de abseil staat. Met een shunt en een tweede touw kan snel en doeltreffend een touwverlenging gemaakt worden. Daarnaast kan men met shuntend gezekerd aan het touw omhoog klimmen en kan men hem gebruiken voor zelfredding. Een shunt wordt compleet gemaakt met een karabiner, en kan gecombineerd worden met een pedaal (slinge die als beenlus fungeert, een valdôtain, of een borstgordel die uit een grote bandslinge gemaakt wordt). 
Mini-Traxion
De mini-traxion (Petzl) is een handige gadget: het is zowel een katrol als een touwklem. Hij maakt het mogelijk in combinatie met een shunt aan twee touwklemmen omhoog te klimmen, of om snel en eenvoudig een rappel-guidés of tokkelbaan op te spannen.
Spitzak Spitszak
Het spitzakje is erg handig om hamer, spits, haken, plaquette's, maillon rapides, sleuteltje dertien en eventueel een reserve acht bij elkaar op te bergen. De inrichting van een canyon kan door een overstroming, onweer of steenslag drastisch veranderen, waardoor deze materialen goed van pas kunnen komen. 
EHBO EHBO
Naast het standaardwerk (ontsmettingsmiddel, gaasjes, verband, elastoplast, verschillende types pijnstillers), is deze als men daarmee om weet te gaan aan te vullen met sporttape, een opblaasbare spalk en in ieder gaval een isolatiedeken.
Ton Waterdichte ton
De ton is noodzakelijk voor het vervoeren van de ehbo, choca, overige caloriën en belangrijke zaken. Kies een kleine ton die in een materiaaltas past. 

 

 

 

Copyright © 2002 Wout van de Woude  
voor buitensport.info

Laatst gewijzigd