Foto: Trou Blanc
© Ric à Rac

 

 

Topo Trou Blanc II
Trou Blanc is een spectaculaire Canyon op het Franse Eiland Reunion. Ric a Rac, een lokaal canyon bedrijf heeft onderstaande gemaakt en gaf toestemming deze hier als voorbeeld (ingekort) te publiceren. 


Verwante pagina's:
canyon topo's
canyoning.pagina.nl

In de topo Gebruikte afkortingen:
R = rappel = abseil
T = toboggan = glijbaan
Deze pagina is tot stand gekomen dankzij de welwillende medewerking van  Ric à Rac canyoning.
Mail redactie

  

R1 : De eerste abseil markeert het begin. Dit begin stelt je in staat het waterniveau in te schatten voordat je je tot de hele tocht verplicht. (Main courante 10 m).

R1 bis : 2 lengtes waarvan de tweede vlak. (zie topo). Deze tweede abseil maakt het mogelijk de eerste twee glijbanen te omzeilen, maar daarmee mis je ook het mooiste deel(en meest afgesloten deel, d.w.z. zonder vluchtwegen) van deze Canyon.

R2 : Kan uitgehangen worden als een enkele abseil of als een abseilbare handleiding van 20 m. Deze handsteun eindigt bij de verankering van T1. Pas op voor de bewegingen van het water bij hoog water. 
T3 'Le bain (het bad)': Na ongeveer 100 meter verplaatsing (lopend of zwemmend als het bassin volgelopen is) De T3 begint na een gemarkeerd punt van een flink zijstroom aan de linkerkant. 
Klik topo's voor een grotere versie.


T4 'L'aquaplaning (aquaplanning)' : De canyon opent zich tijdelijk en een nieuwe glijbaan begint. Gebruik de shunt om aan de rechteroever te komen. Let op voor de holte bij de aankomst.

T5 'La chenille (rupsband)' : Na ongeveer 50 meter voorwaarts te zijn gegaan door een stuk met blokken, is er een nieuwe knik met een achterin een verloop.

T6 'Le tape cul (klap op de kont)' : De kommer en kwel onderaan het bassins van de rupsband bestaat uit een flinke klap op het achterwerk. Bij een lage waterstand krijgt de kont het zwaar te verduren. 

  T7 'Le vavavoum (onvertaalbaar)' : Snelheid is het belangrijkste kenmerk van deze glijbaan.
  Dit is de eerste helft van de beschrijving. Genoeg om je een beeld te geven van hoe een complete Topo eruitziet. De meeste topo's bevatten veel minder informatie, vaak zul je veel info zelf uit de tekening moeten halen.
     

 

Copyright © 2002 Wout van de Woude  
voor buitensport.info

Laatst gewijzigd 07 januari 2003