Topo's
Net als van klimgebieden zijn er van veel canyons topo's. Met zo'n topo kun je je voorbereiden op een canyoningtocht. Vooral Frankrijk is redelijk goed beschreven, er is zelfs informatie op het internet te vinden. Van de Duitstalige landen is veel minder informatie voorhanden. De reden hiervoor is dat vooral veel Oostenrijkse canyons zijn behaakt door commerciële gidsen die niet graag hun informatie prijs geven. 

Verwante pagina's:
Materialen
Safe Canyoning!
Topo's
Klik hier voor enkele topo's van canyons in de Franse alpen:
Torrent de la valette Torrent de beal noir
Mail redactie
Canyon gradaties. Topo's maken veelal gebruik van de franse afkortingen om de moeilijkheid aan te geven. Dit zijn de gebruikte afkortingen:

F = Facile, makkelijk
PF = Peu Facile, vrij makkelijk
AD = Assez Dure, tamelijk moeilijk
D = Dure, moeilijk
TD=Tres Dure, erg moeilijk
ED = Extremement Dure, extreem moeilijk

  


Wat staat er in een topo?
Een standaard voor topo's bestaat niet en, de verschillen zijn enorm. Online topo's bevatten bijna alleen geschreven informatie, zonder illustraties en veel details. Een gedrukte topo bevat meestal een dwarsdoorsnede van de canyon die inzicht geeft in de hoogteverschillen. Daarmee kun je je een indruk vormen van wat je waar kunt verwachten. De verhoudingen in zo'n tekening zijn vaak wel volledig zoek, houdt daar dus rekening mee. Omdat de inhoud van topo's zo verschillend is, kun je daarnaast het beste werken met een lijstje van vragen waarop je antwoord wilt krijgen. Sommige gidsjes geven antwoord op al je vragen, anderen laten zaken open. Rondvragen in de omgeving biedt dan uitsluitsel.

Wat je wilt weten...
 De lengte van de (langste) abseil(s). Uitzonderingen daargelaten moet je langste touw twee maal de lengte van de langste abseil zijn. 
· Het aantal abseils en glijbanen, aan de hand hiervan kun je bepalen hoever je bent. · De inloop (hoe lang is het, hoeveel hoogtemeters). Een lange inloop steil omoog in neopreen is niet bepaalt een goed begin.
· Hoe lang is de uitloop en waarheen?
· Zijn er vluchtwegen uit de Canyon, zo ja waar, tussen welke abseils of sprongen? · · Hoe komt de rivier aan water, is de invloed van regen of juist hitte (op moment van canyoning en in voorgaande periode) groot op het debiet? Ligt er een stuw boven en zo ja wanneer gaat die open!!!
· Zijn de abseils behaakt, of maak je ook gebruik van natuurlijke zekerpunten? 
· Is de canyon vrij toegankelijk, zo ja van wanneer tot wanneer (maanden en uren!)? Sommige canyons zijn verboden gebied, soms geldt er een maximum aantal personen per dag en is vooraanmelding noodzakelijk. Dit laatste is vooral van de laatste jaren, weinig kans dat dit in de topo staat! 
 
Op basis van je ervaringen kun je bovenstaande lijst natuurlijk verder uitwerken.

Gevaar met topo's
Een topo is niet heilig. Het feit dat een canyon prima behaakt is, kan in de tussentijd flink veranderd zijn. Blikseminslag, erosie, steenslag en door de rivier meegesleurd materiaal kunnen grote schade aanrichten. Een ander risico om rekening mee te houden is dat de diepte van poelen veranderlijk is. Door de kracht van het water meegesleurd materiaal is niet altijd goed zichtbaar. Wat volgens een topo goed te springen is, kan door een hoop gruis of een boomstam onderwater een levensgevaarlijke sprong zijn. Tot slot: de topo is een vrije en schematische weergave van de werkelijkheid. Ten op zichte van de hoogte is de lengte bijvoorbeeld vaak in elkaar gedrukt.
Voorbeeld topo
Een van de meest uitgebreide online topo's is die van de Trou Blanc van Ric à Rac op het eiland Reunion. Klik hier voor de ter verduidelijking gemaakte vertaling en uitleg.

 

Copyright © 2002 Wout van de Woude  
voor buitensport.info

Laatst gewijzigd 07 januari 2003