outdoor

buitensport infoSkate !Kaart en Kompas, Coming soon!Outdoor reizen, coming soon!
   

 


 

 



Knopen worden gebruikt door kampeerders, klimmers, speleo's, zeilers en zelfs wandelaars. En of je een scheerlijn inkort, een boot aanlegt of een veilige relais bouwt: de juiste knoop is van belang. Toch is de knopenkennis van veel buitensporters niet bijster groot. Daarom een introductie in knopen. Geen volledig overzicht, maar wel een idee welke knoop je waarom en wanneer kunt gebruiken... 

 


Knopen zijn bagage voor iedere buitensporter

 
        
 

nt size="2" face="Arial">
Knopen kiezen doe je beter met zorg. Daar staat tegenover dat het beter is jezelf vijf of tien knopen blindelings aan te leren dan twintig zo'n beetje. Hieronder een soort van meetlat om te bepalen wat een 'goeie' knoop nu eigenlijk is.
 

 



 


 

 

 

 

 

 

Aandachtspunten bij beoordelen van een knoop:

1. Betrouwbaarheid
- (Breek)sterkte 
- Gevolgen van niet continue belasting (golfslag- of val-effect)
- Verschuiving
- Inspectie mogelijkheden

2. Gemak
- Hoe moeilijk is de knoop? (denk ook aan het dragen van handschoenen, slechts één hand vrij...)
- Hoe makkelijk komt de knoop weer los?

3. Bruikbaarheid
- Voor hoeveel doeleinden kun je één knoop inzetten?

 
 
   
   
1. Breeksterkte

Knopen verzwakken touw. Hoe scherper de bocht, hoe groter de beknijping en des te groter de kans dat het touw breekt.
Veel veelgebruikte knopen zijn verassend slecht voor het touw en de breeksterkte ervan. De slechtse knoop op dit vlak is de gewone overhandse knoop, die de breeksterkte van een touw verlaagt tot slechts 40%. Als zo'n knoop niet wordt opgemerkt in een vislijn of sleepkabel, neemt de sterkte ervan dus met 60% af op het moment dat die knoop zich vastzet.
De sterkste knopen zijn die met een of twee rondtorns om een voorwerp. Goed voorbeelden hiervan zijn de mastworp (breeksterkte 75%) en de constrictor.

Klimmers maken veel gebruik van de dubbele acht. Deze neemt een hoop touwlengte, maar de dikte van de knoop zorgt ervoor dat de krachten gespreid worden (hoge breeksterkte). Onbekend maakt onbemind: de minder gebruikte 'negen' verslaat wat dat betreft de acht: er gaat nog meer touw inzitten en hoeken in het touw zijn nog geleidelijker.
Splitsen verslaan qua sterkte knopen. Maar het zijn semi-permanente verbindingen, zodra ze los gehaald worden is het touw blijvend beschadigd.

 
     

Lees verder >>

     
     

Copyright © 2003 Wout van de Woude  
voor buitensport.info