skate buitensport infoMeest Gestelde Skate Vragen...Skate RoutesOverzicht van nightskatesSkate evenementenSkate reizen

 

Wil je de nieuwsbrief ontvangen?

Subscribe 
Unsubscribe

Skate spots in en rond Berlijn:
Berlijn op skates of skeelers
Lex van Buuren is eigenaar en reisleider van skate-a-round®.

Ik bezocht Berlijn voor het eerst tijdens een schoolreisje. De muur stond er toen nog. Wat was ik geïmponeerd door alles! De glamour van West-Berlijn, en wat een nachtleven! In de discotheek op de ‘Ku-dam’ (De Champs- Elysees van Berlijn) gingen we met alle puisterige scholieren tot in de kleine uurtjes door. Maar ook het voormalige Oost-Berlijn zal ik nooit vergeten. Wat een kilte en afstandelijkheid. Toch vond ik ook deze sfeer fascinerend.
 

Over de Autheur

Lex van Buuren is eigenaar van Skate-A-Round®, specialist in meerdaagse trips op wielen. Van zijn hobby’s skaten en skeeleren heeft hij zijn werk gemaakt. Hij reist afwisselend op 8 of 10 wielen Europa door, op zoek naar het beste asfalt.In een serie geeft hij de lezers tips voor leuke uitstapjes op skates. Deze keer vertelt Lex over zijn belevenissen in skatestad Berlijn.
Inmiddels heb ik de stad al aardig wat keren bezocht, natuurlijk op mijn skates. Of het nu beter is dan toe, is heel persoonlijk. Maar één ding is zeker: Berlijn bruist! Het is en hippe, trendy stad, en zeker niet zo strak als ‘we’ vaak denken dat Duitsers zijn. De skate & skeeler community vormt daarop geen uitzondering. Ik heb inmiddels de nodige skatevrienden gemaakt en verheug me steeds weer op hun gastvrijheid.  
 

"Berlinparade: de snellere opvolger van de oude nightskate"

Berlijnse Nightskate
Berlinparade is de nieuwe nightskate van Berlijn.
Tot voor dik een jaar geleden had Berlijn een wekelijkse toertocht, de ‘Blade Night Berlin’. Deze nightskate werd elke woensdag verreden, en trok op mooie dagen 50.000 skaters!
Maar het tempo werd daardoor bedroevend laag. Je moest namelijk stilstaan bij bijna elke kruising. Dan gaat de lol er snel vanaf.
Maar nu is er een snellere opvolger: ‘De Berlinparade’. Deze voert altijd door de historische binnenstad. Het is zó heerlijk om met grote slagen over ‘Unter den Linden’ te skeeleren! Ik voel me dan een bevoorrecht mens.
De Berlinparade gaat ca. 20km/h en duurt ongeveer 2,5 uur. Er is begeleiding van de politie en van ‘blokkers’. Laatstgenoemden zijn skaters die het verkeer tegenhouden, en daartoe ook zijn gerechtigd.
Zowel op 8 of 10 wielen is de tocht goed te doen; de straten zijn tenslotte breed en het tempo is voor de meeste skaters prima. Je moet wel goed kunnen remmen!
 
  Strijd om meer rechten voor de Berlijnse skater 
De Berlinparade wordt bij de politie aangemeld als een demonstratie. Men demonstreert voor bijvoorbeeld meer autovrije zones. Men wil ook dat stukken van de stad in het weekend worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Naast skaten, zou men dan ook in de gelegenheid zijn te fietsen of te wandelen, midden op straat.
De organisatoren van de Berlinparade vragen zich hardop af waarom het altijd de auto is die voorrang krijgt bij stedelijke projecten en verkeerstechnische beslissingen. Als voorbeeld nemen zij Parijs, waar op zondag de oevers van de Seine alleen toegankelijk zijn voor wandelaars, skaters en fietsers. Dit noemt men in Berlijn ‘Vrije Tijd Straten’. Misschien nog wel belangrijker voor de skateclub in Berlijn, is dat men wil bereiken dat de politiek eindelijk naar hen luistert. Dat als er beslissingen worden genomen op het gebied van stedelijke infrastructuur, ook de skater wordt gehoord.
Hiermee maak ik van de gelegenheid gebruik een parallel te trekken met de situatie in ons eigen land. 
In Nederland zijn we in het gelukkige bezit van veel fietspaden. Een deel daarvan is ook geschikt om goed overheen te skaten. Dat is echter toeval.Als er namelijk een nieuw fietspad wordt aangelegd in ons land, wordt er niet naar de stem van de skater geluisterd. Officieel kun je als skater zelfs bekeurd worden als je over het fietspad skate. Dat is raar, want skaten is inmiddels voor mensen een prima, milieuvriendelijke manier om van A naar B te reizen. Niet alleen in Berlijn wordt deze maatschappelijke trend niet serieus genomen door de politiek. Het zou dus mijns inziens helemaal niet zo gek zijn als wij als Nederlandse skater onze stem zouden laten horen. De Skatebond Nederland hoort daar mijns inziens een belangrijke rol in te spelen. 
Ik voorzie de bond graag van de E-mail adressen van de actievoerders in Berlijn.
 
 

"De Ku-dam is heel goed te doen, en je ziet onderweg van alles: mooie winkels, mooie gebouwen en mooie mensen."

Nederlands grondgebied in Berlijn 
De Alexanderplatz is HET meetingpoint van het vroegere Oost-Berlijn. Hier marcheerden nog niet al te lang geleden Russische soldaten. Er stonden rijen van meer dan een uur voor de broodjeszaken. Nu is de Alexanderplatz verwesterd. Helaas betekent dat ook het verschijnen van ‘de gele M’ in het straatbeeld en het her en daar plaatsen van de grote boardings met daarop het logo van een bekend Cola-merk uit Atlanta.
Vlakbij bij dit beroemde plein heeft de Nederlander Bert Susebeek een hotel geopend: ‘Andechser Hof’. Het tweesterrenhotel heeft een grote openlucht patio. Dat is heel knus, omdat je je met z’n allen na afloop van een skatetour op het gras kunt plaveien. 
 
 

Meer skate hot-spots 



 

Skateroutes in boekvorm
Als je in Berlijn zelf op pad wilt gaan op je skates, dan heb je een skateroute-boekje nodig. Want hoewel met name in het voormalige West-Berlijn de trottoirs prima zijn om op te skaten, zul je zonder boekje in de hand geheid in de problemen komen. Er is gelukkig een skateboekje verkrijgbaar van 15 skateroutes in- om Berlijn. (Helaas niet in het Nederlands vertaald). Je kunt het kopen via het internet. Een andere plaats om in bezit te komen van het boekje, is bij een skateshop in Berlijn. De man of vrouw achter de balie zal je dan vast nog wel een extra tip kunnen geven waar je in Berlijn in je uppie of met je eigen groepje fijn kunt skaten.
 
 

"Het langste skatepad ter wereld"

Skateshop
Als ik voor het eerst skate in een bepaalde stad, ga ik eerst op zoek naar een gespecialiseerde skateshop. Als er dan iets met mijn materiaal aan de hand is, heb ik tijdens mijn verblijf iemand om op terug te vallen met kennis van zaken. Hoewel je tegenwoordig op veel plekken skates en skeelers kunt kopen, is het aantal echte specialisten meestal beperkt. In Berlijn heb ik maar 1 echte specialist gevonden, genaamd ‘Boarderline’. Deze shop ligt middenin Kreuzberg, de Turkse wijk. (Ook bekend van de hitsingle ‘over de muur’) Boarderline ondersteunt de Berlinparade financieel.
 
 

Reizen naar Berlijn

Skate·A·Round organiseert 4 keer per jaar een lang skateweekend naar en in Berlijn. We reizen er heen per touringcar. Onderweg draaien wij skate –en skeelerfilms en praten je helemaal bij over de stad. Je kunt ook met eigen vervoer gaan. In Berlijn doen we mee met de Berlinparade, en organiseren ook een toertocht met toeristische stops. We vergeten ook de terrassen niet. Het is een groepsreis, maar omdat de meeste skaters die meegaan volwassen zijn, geldt er geen enkele verplichting aan alles mee te doen.
Kun je niet mee op de data dat Skate·A·Round gaat of regel je alles liever zelf, dan adviseer ik je de ‘Berlin hyperlinks’ van de website van Skate·A·Round af te lopen. Hier staan ook links voor bijvoorbeeld het kopen van genoemd skateboekje, het 100 km skatepad, de aanvangstijden van de Berlinparade, info over de Berlijn marathon, etc. 
Op www.skate-a-round.com vind je dus alles wat je nodig hebt, zelfs de adressen van skatescholen die remlessen aanbieden.

Veel skate- en skeelerplezier gewenst dit seizoen!

Remtechniek
Menig schaatser die in de zomer zijn/haar conditie op niveau houdt op skeelers, kan níet of niet goed genoeg remmen. Men denkt vaak dat het niet nodig is skateles te nemen, omdat men een goede schaatser is. 
Deze misvatting levert vaak gevaarlijke toestanden op tijdens toertochten en nightskates. Voor die skaters zelf, maar ook voor anderen.
Deze skeeleraars adviseer ik eerst remles te nemen bij een erkende skateschool, alvorens bijvoorbeeld naar Berlijn te gaan. 
 
         
   

Copyright © 2002 Lex van Buuren 
skate-a-round & buitensport.info
 

   
Laatst gewijzigd