Laatst gewijzigd 07 januari 2003
 

 

 

Meest Gestelde Vragen...Skate RoutesSkate evenementenComing Soon ... !!!

   Home

 

Column: 'Stoute schoenen IV': Skaten op de Blvd

Skates lijken uit het straatbeeld verdwenen... Wie droomt er hartje winter nog van 8 of 10 zoemde wieltjes en orgasfalt? Skaten lijkt een sport uit vervlogen tijden. Maar net als de Galliërs in een historische dorpje, houdt zo hier en daar een klein groepje skaters stand. 

 
Verwante pagina's:
Column III
Column II
Column I
Column
Iedere twee maanden vind je hier onder 'Stoute Schoenen' een nieuwe column. (Helaas geen Wout's weekly column, dat klinkt zo veel lekkerder.) Dit zal altijd een verhaal zijn met een meer persoonlijke insteek dan de rest van de site.
Mail Wout 
 


Eerlijkheidheidshalve moet ik bekennen dat ik de stoute schoenen ook anderhalve maand niet aanhad. Nat wegdek, drukte, losliggende bladeren, 'goeie' argumenten om even niet  te hoeven. Na anderhalve maand was het al onwennig, die rollende wielen onder de voeten. Gelukkig bestaat het fenomeen spiergeheugen. Een beweging die je eenmaal hebt beheerst, pak je daardoor altijd snel weer op. Een kwartier spelen op skates en het gevoel is terug.

Bij sportklimtraining legde ik mezelf vroeger soms bepaalde restricties op. Klimmen met één hand, zonder handen, of zonder overstapjes van de ene op de andere voet. Ik klim niet vaak meer, maar sommige pasjes zitten zo diep dat ik ze moeiteloos kan reproduceren op momenten dat dat nodig is. Ook met skaten gaat dit op. Af en toe oefenen in het maken van sprongen, slalommen, een of meerdere  traptredes af rijden kan later van pas komen. Nieuwe dingen uitproberen of techniek verbeteren kan erg leuk zijn en het lichaam de bewegingen als reproduceerbare kennis op. Dat kan maar weer van pas komen bij plosteling opduikende drempels, over elkaar rollende mede-skaters, overstekende kinderen en ander loslopend grut.

's Winters skaten, zonder lange kilometers door onverlichte polders met tegenwind te hoeven rijden. Zonder door druk bereden stadsdelen heen te zigzaggen met de hoop dat de andere weggebruikers mij zien. De blvrd van Zandvoort is hiervoor echt een skateparadijs: uitstekend verlicht en met leuke hoogteverschillen, trappetjes, rotondes en meerdere niveau's.  Èn 's avonds door iedereen verlaten. Door iedereen? Nee, een klein groepje skaters houdt ook in ijzige vrieskou moedig stand. Ze zullen hier zeker nog meer avonden rondzoemen. En tja, voor de goede toehoorder zal er misschien tijdens die oefensessies af en toe een stevige vloek te horen zijn. It's all part of the game. In ieder geval heb ik hier nu meer zin in dan in lange toertochten door lege polders. 

 

Klik hier voor de vorige Column

Copyright © 2002 Wout van de Woude
voor buitensport.info