Meest Gestelde Vragen...Skate RoutesSkate evenementenComing Soon ... !!!

   Home

 

Column: 'Stoute schoenen II'

De nightskates zijn volop bezig. Rotterdam rolt ging dit jaar eerst niet door omdat de financiën niet rond kwamen, maar de organisatie werd door een evenementenbureau overgenomen. In Haarlem doen tweewekelijks 250 tot 350 mensen mee en ook daar moet er geld bij. Jan van der Meulen van skeeler.nl en zijn team doen veel aan de promotie van hun avond. Niet alleen via skeeler.nl en haarlemnightskate.nl, maar ook door flyers uit te delen na skatelessen en op plaatsen waar veel skaters komen. Ik sprak Jan tijdens zo'n promotietour in Spaarnwoude..

 
Verwante pagina's:
Stoute Schoenen IV
Stoute schoenen II
Stoute schoenen I

Nightskates
Foto's van de Haarlem NightSkate! van 26 juni..
Column
Iedere maand vind je hier onder 'Stoute Schoenen' een nieuwe column. (Helaas geen Wout's weekly column, dat klinkt zo veel lekkerder.) Dit zal altijd een verhaal zijn met een meer persoonlijke insteek dan de rest van de site.
Mail Wout 

Jan van der Meulen


Jan: "Inderdaad is het liefdewerk oud papier, maar het is wel heel gezellig. Ook de apres-skate maakt het voor ons tot een feest. De laatste skate van het jaar is weer op zaterdag en dan sluiten we af met een flink feest. Een commercieel succes hoeft het niet te zijn" De nightskate van Haarlem begint bij de Ijsbaan en gaat daarvandaan meestal eerst Bloemendaal in. Jan: "Dit eerste stuk moet het tempo vrij laag liggen. We trekken de groep hier toch al flink uit elkaar. Als de groep te lang wordt, dan kunnen de blockers het gewoon niet meer aan. Die moeten telkens helemaal van achteraf naar voren rijden om daar de zijstraten weer te blocken. Regelmatig staan we dus  even stil om te hergroeperen en de blokkers weer vooraan te krijgen. We kiezen bewust voor een aanpak waarbij het verkeer niet door de nightskate heen rijdt."

Inderdaad is de Haarlemse night goed geregeled, goed geblocked, met continu ehbo die opvallend meerijdt, muziek en een ambulance die op standby om de tocht heen rijdt. Na Bloemendaal ligt het tempo beduidend hoger, in Haarlem en op de fietspaden eromheen wordt iedereen gemaand tempo te maken. Jan: "We denken erover binnenkort net als in Parijs de achterblijvers te laten voor wat het is. Het tempo ligt daar wel een heel stuk hoger dan bij ons, zo extreem willen wij niet gaan. Wij hebben nu de naam dat iedereen mee kan doen, maar wie achter de laatste persoon van onze organisatie rijdt valt dan gewoon af en moet op eigen kracht verder." Door die maatregel wordt de night voor betere skaters interessanter. Het leuke aan nightskate vind ik dat je gemakkelijk in gesprek komt met andere skaters. Ook lekker is het gevoel roekeloos door het centrum van Haarlem te kunnen rijden; met alle straten geblocked zeil je blindelings over de grootste kruizingen, over verkeersdrempels en de Groote markt op. 

Aan het wat lager houden van het tempo zit dus een duidelijk voordeel (de door het skeeler.nl-team perfect geblockte straten). Dat voordeel weegt wel op tegen het nadeel dat het voor sommige mensen heeft. En mocht de nightskate alleen je niet genoeg zijn, dan is het met de lange zomeravonden altijd mogelijk er zelf nog een stuk achteraan te plakken richting Bloemendaal aan zee bijvoorbeeld. In ieder geval maakt de nightskate het mogelijk ongestoord door andere weggebruikers te skaten op plaatsen waar dat anders nooit zou kunnen. Jan en zijn team doen een goeie job en dat dus helemaal voor nop! Alle nightskate organisatoren in Nederland: keep up the good work!!!

Kijk voor meer info over de Haarlem NightSkate! op onze nightskate pagina.

Foto's van de Haarlem NightSkate! van 26 juni.

Lees de vorige Column

Copyright © 2002 Wout van de Woude
voor buitensport.info

Laatst gewijzigd 07 januari 2003