Meest Gestelde Vragen...Skate RoutesSkate evenementenComing Soon ... !!!

  Home


 

De eerste skates aanschaffen

Een miljoen mensen in Nederland doen aan skating. Niet allemaal aan wat we onder buitensport-inline-skating verstaan, maar de grootste groep wel. De keuze voor een type skate hangt maar al te vaak af van aanbiedingen, aanbod in de winkel om de hoek en uiterlijk.  

Verwante pagina's:
Skates aanschaffen 2
Lagers info

Beginnen
Weggebruik
Printen
Alle pagina's  kun je uitprinten met één druk op de knop.
Mail redactie 

 

Soft of hard boots?
Wat bepaalt de keuze tussen soft en hardboots? Softboots sluiten aan om je hele voet waardoor je overal steun zou moeten krijgen. Dit kan met hardboots minder het geval zijn. Van hardboots kun je in ieder geval volop steun rond de enkel verwachten, maar ook hoge softboots voorzien hierin goed. Hardboots kunnen tegenwoordig ook veel comfort bieden. Zelf rijd ik op beide en feit is dat softboots beter ventileren dan hardboots…

 
   

Type skate
Skates zijn niet goedkoop, ook al gaat de prijs recentelijk omlaag. Laat in ieder geval je  keuze afhangen van wat je wilt doen. Een remsysteem, schoentype of chassis zal een beginner over het algemeen weinig hinder opleveren. Wil je er een aantal jaar mee doen, dan is het doel waarvoor je ze koopt belangrijk. Voor recreatief/fitness of tochten skaten (je bent op de goede site!) dan zijn een lichte schoen, grote wielen (of de mogelijkheid er grotere 80 tot 82mm wielen in te zetten) een niet te kort frame en om het even welk remsysteem de keus.

Bepaal altijd eerst het type skate dat je nodig hebt en maak je later druk om de details. De schoen moet goed zitten, later kun je nog variëren met wielgrootte, -hardheid en naven.

    Technische aspecten
Kun je zonder rem? Het antwoord hierop is niet eenduidig. Leren skaten zonder remblok betekent waarschijnlijk dat je beter leert het maximale uit je skates te halen. Maar juist in het verkeer en bij evenementen kan een remblok net die vereiste noodstop mogelijk maken. Hoe je ook wilt remmen, dit is het eerste dat je moet leren. Oefen verschillende remtechnieken bij iedere rit, simpelweg omdat het een reflex moet zijn en blijven.
   
    Naven
Veel besproken en er wordt veel quatsch over vertelt. De Abec nummering is een indicatie maar niet veel meer dan dat. Er worden goedkope skates aangeboden in warenhuizen met abec 5 naven die absoluut niet willen draaien. Het merk van de naaf (bijv SKF, Zandsta etc) of van de skate geeft je min of meer een garantie. Naven kun je altijd nog upgraden; voor een goeie fully servicable SKF Abec 5 naaf betaal je in de winkel zo’n 2 euro per stuk. Hou er wel rekening mee dat je in totaal 16 naven hebt. Weet je bij voorbaat al dat je je naven niet zelf uit elkaar gaat halen en reinigen, dan kun je ook niet servicable naven kopen. Deze zijn  goedkoper en herkenbaar aan de gekleurde zijkanten en in sets te koop.
   
    Wielen
Hoe groter het wiel, hoe harder je kunt. De grootte wordt aangeduid in millimeters met 72 als kleinste en 82 als grootste wielmaat voor recreatieve skaters. Ook de hardheid van een wiel speelt een belangrijke rol. De hardheid wordt aangeduid met een getal gevolgd door een A. Daarbij geldt 76A als zacht en 84A als hard. Hoe harder het wiel, hoe minder gripp en hoe minder schokdemping, maar hoe slijtvaster. Keuze in hardheid hangt dus af van: 1) waar je rijdt ivbm slijtage 2) hoe gevoelig je bent voor oneffenheden in het terrein 2) hoe lang je met wielen wilt doen. Hardere wielen gaan niet noodzakelijk sneller. Los van getallen speelt het merk ook een rol. Het ene merk maakt wielen van slijtvaster urethaan dan het andere. Wielen maat 78 en hardheid 78A gelden als geschikt voor beginners. Een voor recreatief en fitness geschikt frame moet minstens wielen maat 80 kunnen voeren.
   
    Meer tips: Zaken om in de winkel op te letten    

 

Copyright © 2002 Wout van de Woude
voor buitensport.info

Article also available at inline-skate.nl

Laatst gewijzigd 06 januari 2003