Meest Gestelde Vragen...Skate RoutesSkate evenementenComing Soon ... !!!

  Home

Skate Safe!
deel 1

Inline Skaten heeft een nieuwe generatie ongevallen veroorzaakt. Drie van de vier skaters zijn ten minste 1 maal gevallen. Meer dan de helft van de skaters meer dan vijf maal. Skaters met minder dan 1 maand ervaring spannen de kroon: ze hebben meer dan 2 maal zo veel verwondingen als ervaren inliners. Naast ongevallen zijn er ook sportblessures als gevolg van de belasting. 

Voorkomen is beter dan genezen en gerichte actie bij een ongeval of blessure is beter dan afwachten. Dus welk letsel en welke blessures komen het meeste voor en wat kun je ertegen doen?

Verwante pagina's:
Skate Safe 2
Weggebruik
Printen
Alle pagina's kun je uitprinten met één druk op de knop.
Skateles
Los van alle dragen van een volledige set beschermers, is het voor beginners aan te bevelen les te nemen. In 5 tot 8 lessen leer je meer dan je jezelf in een jaar bij kunt brengen.


Blessures
Personen boven de 35 lopen doorgaans ernstigere verwondingen (heupgewricht- en bovenbeenfracturen) op dan jongeren. Ook is deze groep gevoeliger voor blessures als gevolg van overbelasting. Na de winter ligt het aantal ongevallen en stressblessures aanzienlijk hoger dan later in het seizoen. Wie zich door zulke feiten en getallen niet laat ontmoedigen, kan met een paar tips veel ellende voorkomen. Een complete uitrusting garandeert trouwens geen veiligheid. Snelheden van 20 tot 30 km/u (speedskaters komen zelfs boven de 70km/u), gaan nu eenmaal gepaard met bepaalde risico's. 

Onderzoek
Naast heup- en beenbreuken  en –kneusingen komen bij skaters ook vlees en schaafwonden veel voor. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar welke delen van het lichaam het grootste risico lopen bij skate-ongevallen. De getallen lopen wat uiteen, maar geven een aardige indicatie.
 

Percentages
Bij een valpartij heb je 25-57% kans op letsel aan het bovenlichaam. Meest voorkomende ellende is aan de onderarmen en de polsen. Het De heupen en benen zijn goed voor 10-18% van het letsel, waarbij de knie, de enkel en het kootbeen het het zwaarst moeten ontgelden. Tot slot zijn de schedel en het gezicht ‘goed’ voor 5-17% van de verwondingen.  

 

Voorkomen
Draag altijd een volledige beschermset bestaand uit pols, elleboog en kniebeschermers en een helm. Een polsbeschermer moet goed stijf zijn (liefst metaal). Er bestaan ook slappe modellen, die beschermen alleen tegen schaafwonden, niet tegen botbreuken! En dat terwijl je in 90% van de gevallen met een aanzienlijke snelheid op je handen landt. Een helm vinden veel mensen overdreven, maar is onder fietsers en onder skaters in de usa al lang geaccepteerd. Slechts 5-17% van de verwondingen is aan het hoofd, maar de ernst van hoofdverwondingen kan zo erg zijn dat niet iedereen het kan navertellen...

Lees verder >>

Copyright © 2002 Wout van de Woude
voor buitensport.info

Laatst gewijzigd 06 januari 2003