Meest Gestelde Vragen...Skate RoutesSkate evenementenComing Soon ... !!!

 Home

Skate Safe!
deel 2  

Blessures zijn niet altijd het gevolg van ongevallen. Er kan ook sprake zijn van overbelasting van het bewegingsapparaat. Bijvoor beeld bij bijna ongevallen, bij te grote inspanning ineens of bij chronisch te veel inspanning (de stressblessures).

Verwante pagina's:
Skate Safe 1
Weggebruik
Printen
Alle pagina's kun je uitprinten met één druk op de knop.
Skateles
Los van alle dragen van een volledige set beschermers, is het voor beginners aan te bevelen les te nemen. In 5 tot 8 lessen leer je meer dan je jezelf in een jaar bij kunt brengen.


Winterstop
Outdoor
skaten is voor de meeste mensen een seizoenssport. Na de winterstop ontstaan de meeste blessures, doordat het lichaam niet meer gewend is aan de belasting die het de zomer ervoor nog zo goed kon hebben. Ongetrainde sporters doen al snel een te grote aanspraak op hun gewrichten, zenuwen spieren en pezen. Daarmee veroorzaken ze verstuikingen en verrekkingen. Vooral aanhechtingen kunnen het zwaar te verduren krijgen en hebben vervelende, vaak langdurige blessures tot gevolg. Ook hier geldt weer: mensen boven de 35 vallen vaker in de prijzen dan jongeren.

Blessure-preventie
Met een
goede warming up, rustig aan beginnen, goed voelen wat je wel en niet aankunt en een coolingdown kun je veel problemen voorkomen. Zeker zo belangrijk als regelmatig trainen is regelmatige rust. Over het algemeen geldt na (zware) inspanning dat het lichaam 48 uur nodig heeft voor herstel. Bij slecht getrainde mensen is de herstelperiode langer. Voer de duur van het skaten en de regelmaat langzaam op en ga niet ineens omdat het mooi weer is avond aan avond vol aan de bak…  

 

Skate-ehbo
Zowel bij blessures als gevolg van overbelasting, als bij een valpartij ontstaan vaak sprake zwellingen. Tegen zwellingen helpt eigenlijk maar 1 middel: direct koelen.
Daarom is een coolpack, of coolspuitbus een waardevolle aanvulling op een normale ehbo set.  Een coolpack of –spray voorkomt zwellingen wat het herstel aanzienlijk kan bespoedigen. Te lang of te direct op de huid koelen met een spray of pack kan schadelijk zijn, dus pas hiermee op. Een coolspray is erg handig in de skate-ehbo omdat íe weinig plaats inneemt en altijd direct gebruikt kan worden. Let op: spuit nooit spray in open wonden! Bij rijden in groepen of bij lane trips kun je jezelf en anderen een goede dienst mee bewijzen met een goeie ehbo set. Er bestaan heuptasjes op maat voor skaters waar die perfect inpassen.

 

Copyright © 2002 Wout van de Woude
voor buitensport.info

Laatst gewijzigd 06 januari 2003